martes, 9 de agosto de 2011

Ruda

Ruta chalepensis L. subsp. chalepensis

Família : RUTACEAE

Gènere : Ruta

Nom comú català : Ruda.
Nom comú castellà : Ruda.
Distribució per províncies : Alacant. Barcelona. Castelló. Girona. Illes Balears. Lleida. Tarragona. València.
Distribució per illes : Cabrera. Eivissa. Formentera. Mallorca. Menorca.
Distribució general (Fitogeografia) : Mediterrània
Època de floració : Febrer. Març. Abril. Maig. Juny. Juliol. Agost.
Formes vitals : Camèfit.
Hàbitat : Garrigues obertes i camps
Usos i propietats : Aromàtica.
Categoria IUCN : Poc preocupant

Característiques : Mata llenyosa a la seva base, fètida. Desenvolupa una tija principal erecte, que es va ramificant, i que acaba amb una inflorescència amb flors de color groc que tenen els pètals llargament ciliats. Les fulles estan molt dividides i tant la seva morfologia com el fort olor que desprenen són caràcters identificatius d’aquest gènere. Es diferencia de la subspècie angustifolia principalment per tenir les bràctees ovades més amples que el pedúncle (la subspècie angustifolia les té lanceolades i més estretes que el peduncle). Rutha graveolens, cultivada i subespontànea, es diferencia pel pètals denticulats, no laciniats.

Opinió:
Sa Ruda es una herba molt polèmica, la seva forta olor fa que molta gent no l'inclogui dins sa botella, en tot cas cal estar molt atent i no posar molta quantitat si no voleu que la Ruda "mati" el gust de la resta d'herbes.

Dins sa meva curta experiencia, he notat que si es posa Ruda el licor agafa l'aroma i gust d'aquesta amb mes rapidessa que la resta, però que si deixem passar el temps el seu gust disminueix deixant pas a la resta. Per aquest motiu recoman posar poca quantitat i, en tot cas, deixar passar mes temps si es troba que la Ruda guanya a la resta de plantes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario