Recepte herbes dolçes (revista "Ca'n Picafort" any 2000)
*RECEPTA PER FER HERBES*
********************Per Pere Mas i Roig******************
1*HERBES SEQUES : TOT CASSALLA.
2*HERBES MESCLADES (MITGES) : 1/2 CASSALLA i 1/2 D'ANÍS DOLÇ.
3*HERBES DOLCES :; TOT ANÍS DOLÇ.
***********************************************************************************
S´han de posar les quantitats en relació a l´ingredient en més quantitat. A més
cuantitat d´herbes(de cada una d´elles) hi hagi, menys temps s´hauran de guardar
en maceració. Normalment es tasten cada dia a partir del cinquè o sisè dia
d´haver-les deixades en repòs, pero havent-les agitat o remanat cada dia un pic o
dos, per facilitar-ne l´extracció. En estar al gust se separen de l´extracte
(les herbes) i es posen en un recipient de vidre ben tapat.
Se recomana fer l´extracte amb cassalla i llavors afagir-hi l´anis dolç,tingent en
compte que se diluiran i per això han d´esser més concentrades de lo normal i en
funció de la quantitat d´anís dolç que s´hi vagi a afegir.
Si es volen posar herbes per lluir la botella, ha d´esser de les que ja han macerat
i millor si ho han fet més d´un cop. MAI S´HI POSEN HERBES SENSA MACERAR.
1.- Moraduix
2.- Tem
3.- Llimonera (fulles i pell)
4.- Taronger (fulles i pell)
5.- Llorer
6.- Fonoll
7.- Herba Sana
8.- Herba Lluïssa
9.- Menta
10.- Pi (poquet)
11.- Mata (poquet)
12.- Ullastre (poquet)
13.- Camamil.la
14.- Romaní
15.- Sàlvia
16.- Camarroja
17.- Aranyoner (fulles i fruit)
18.- Civada
19.- Figues seques
20.- set o vuit granets de cafè
21.- Til.la
22.- Ortiga (molt tendre i només fulles)
23.- Julivert
24.- Regalesi ("palo"dolç)
25.- Ginebró (fulles i fruit)
26.- Murta (fulles i fruit)
27.- Eucaliptus o calistre (fulles)
30.- Pastanaga o pastanagó (fruit)
31.- Pomes (fulles i fruit)
32.- Cirerer (fulles i fruit)
33.- Faves tendres
34.- Ruda (poquíssim i només fulles)
35.- Mores d'abatzer (fruit i fulles molt
poques)
36.- Corritjola
37.- Pera (fruit a tossos)
38.- Melicotó (fruit a trossos)
39.- Brot de canyella
40.-Si ens manquen algunes herbes o fruits
no passa res i es fan de la mateixa manera.
AQUESTA RECEPTA LA ME VA DONAR A LA VILA(Santa Margalida) EN MIQUEL
ROIG TORRES "DE S´AGÈNCIA" L´ANY 1997.
2*HERBES MESCLADES (MITGES) : 1/2 CASSALLA i 1/2 D'ANÍS DOLÇ.
3*HERBES DOLCES :; TOT ANÍS DOLÇ.
***********************************************************************************
S´han de posar les quantitats en relació a l´ingredient en més quantitat. A més
cuantitat d´herbes(de cada una d´elles) hi hagi, menys temps s´hauran de guardar
en maceració. Normalment es tasten cada dia a partir del cinquè o sisè dia
d´haver-les deixades en repòs, pero havent-les agitat o remanat cada dia un pic o
dos, per facilitar-ne l´extracció. En estar al gust se separen de l´extracte
(les herbes) i es posen en un recipient de vidre ben tapat.
Se recomana fer l´extracte amb cassalla i llavors afagir-hi l´anis dolç,tingent en
compte que se diluiran i per això han d´esser més concentrades de lo normal i en
funció de la quantitat d´anís dolç que s´hi vagi a afegir.
Si es volen posar herbes per lluir la botella, ha d´esser de les que ja han macerat
i millor si ho han fet més d´un cop. MAI S´HI POSEN HERBES SENSA MACERAR.
1.- Moraduix
2.- Tem
3.- Llimonera (fulles i pell)
4.- Taronger (fulles i pell)
5.- Llorer
6.- Fonoll
7.- Herba Sana
8.- Herba Lluïssa
9.- Menta
10.- Pi (poquet)
11.- Mata (poquet)
12.- Ullastre (poquet)
13.- Camamil.la
14.- Romaní
15.- Sàlvia
16.- Camarroja
17.- Aranyoner (fulles i fruit)
18.- Civada
19.- Figues seques
20.- set o vuit granets de cafè
21.- Til.la
22.- Ortiga (molt tendre i només fulles)
23.- Julivert
24.- Regalesi ("palo"dolç)
25.- Ginebró (fulles i fruit)
26.- Murta (fulles i fruit)
27.- Eucaliptus o calistre (fulles)
30.- Pastanaga o pastanagó (fruit)
31.- Pomes (fulles i fruit)
32.- Cirerer (fulles i fruit)
33.- Faves tendres
34.- Ruda (poquíssim i només fulles)
35.- Mores d'abatzer (fruit i fulles molt
poques)
36.- Corritjola
37.- Pera (fruit a tossos)
38.- Melicotó (fruit a trossos)
39.- Brot de canyella
40.-Si ens manquen algunes herbes o fruits
no passa res i es fan de la mateixa manera.
AQUESTA RECEPTA LA ME VA DONAR A LA VILA(Santa Margalida) EN MIQUEL
ROIG TORRES "DE S´AGÈNCIA" L´ANY 1997.
No hay comentarios:
Publicar un comentario